top of page
  • nynke93

Balans in hoofd en lichaam

Bijgewerkt op: 18 mrt.Rebalancingpraktijk in Zwolle
Nynke Lichaamsgerichte coaching in praktijk in Zwolle

Het roer om: Nynke Wilmink: Balans in hoofd en lichaam

Met ingang van 2023 een nieuwe rubriek in de Assendorper: Het roer om. Maandelijks een portret van een wijkbewoner die een andere koers is gaan varen en het roer om heeft gegooid. Een nieuwe richting ingeslagen op het gebied van werk, dagbesteding of opleiding.  Deze keer een gesprek met Nynke Wilmink, die naast haar baan als maatschappelijk werker een praktijk voor  lichaamsgerichte coaching heeft.


Door: Frederike Westendorp


We ontmoeten elkaar in haar praktijkruimte in Zwolle en Nynke start met vertellen: ‘Als jong meisje weet ik al dat ik verpleegkundige wil worden. Na de middelbare school ga ik de in-service opleiding doen in het ziekenhuis in Zwolle. Ik geniet van het werk en de opleiding maar voordat ik goed en wel klaar ben moet ik stoppen vanwege rugklachten. Pas veel later in mijn leven ontdek ik hoe stress en spanning gaat vastzitten in mijn lichaam. In dit geval mijn rug.’ 


Maatschappelijk werker  

Nynke gaat op zoek naar een andere manier waarop ze mensen kan helpen zonder fysieke belasting en doet de deeltijdopleiding Maatschappelijk Werk in die tijd nog aan de van Karnebeekstraat in het ‘Oude Lieden Huis in Zwolle.’ Ze vertelt: ’Na mijn opleiding ga ik werken bij het Centrum Indicatiestelling Zorg, waar het mijn werk is om te zorgen dat mensen de juiste hulp kunnen krijg op het gebied van verpleging of verzorging. Ik blijf hierdoor in de medische wereld werken en na een aantal jaren heb ik behoefte aan een verandering. Ik solliciteer op een vacature en kan in 2009 aan de slag als schoolmaatschappelijk werker bij Kentalis op de locatie Enkschool Zwolle. Dit is een school voor speciaal onderwijs gericht op kinderen met een taalontwikkelingsstoornis. Ik vervul een brugfunctie tussen kind, ouders, school en hulpverlenende instanties en begeleid leerlingen als ze niet lekker in hun vel zitten door allerlei oorzaken. Een jaar of vier geleden begint het weer te kriebelen. Met mijn achtergrond kan ik weer gaan solliciteren en bij een andere instelling of organisatie gaan werken, maar ik weet zeker dat ik niet de overstap wil maken naar de hulpverlening. Daarnaast wil ik mij graag ontwikkelen op persoonlijk vlak, dit heeft mijn interesse en ik heb de afgelopen jaren met regelmaat trainingen en cursussen gevolgd.’ Er volgt een zoektocht en een aantal dingen komen samen: Nynke is zeer intuïtief ingesteld en verbindt zich snel met mensen, dit is haar de afgelopen jaren steeds duidelijker geworden en dit wil ze meer inzetten. Ze komt in aanraking met Rebalancing. Dit is een lichaamsgerichte benadering waarbij je door aandacht en aanraking jezelf beter leert kennen en persoonlijk groeit.


Rebalancing

Nynke vertelt: ‘Rebalancing bestaat uit lichaamswerk, verschillende vormen van meditatie en zelfonderzoek. Dit laatste is een manier om via het lichaam de gevoelde ervaring te onderzoeken en te ervaren. Jij stelt jezelf, of de rebalancer stelt jou vragen om alsmaar dieper te gaan voelen in je lichaam.  De combinatie van intuïtief en fysiek werken (het aanraken) en daarbij wel het gesprek mogen hebben en vragen stellen is een combinatie die mij heel goed past. Als maatschappelijke werker gebruik je vooral woorden en blijf je vaak in je hoofd zitten en dat geldt ook de mensen die je ondersteunt. Door het aanraken leg je verbinding met het lichaam en dit voegt zoveel toe en geeft vaak al antwoorden, of in ieder geval richting. Ik ga starten met de 3-jarige opleiding en daarnaast blijf ik in eerste instantie werken als schoolmaatschappelijk werker.’

 

De opleiding

Nynke vertelt hoe de opleiding tot rebalancer verloopt: ‘In het eerste jaar van de opleiding ben je vooral met je eigen proces bezig, je moet jezelf goed kennen om andere mensen te kunnen begeleiden. Daarnaast leer je allerlei technieken aan, op het gebied van aanraking en meditatievormen die je kunt inzetten.’ Een  belangrijk onderdeel van de opleiding is veel praktijkervaring opdoen en sinds 2020 heeft Nynke haar eigen praktijk in een ruimte die ze deelt met andere therapeuten.


Eigen praktijk

‘Inmiddels ben ik afgestudeerd en werk ik ongeveer 2 dagen per week in mijn eigen praktijk voor Lichaamsgerichte coaching/ Rebalancing in Zwolle. (Sinds maart 2024 fulltime in de praktijk) De mensen die ik begeleid komen met heel verschillende vragen. Je kunt dan denken aan mensen die vooral met hun hoofd werken en behoefte hebben om meer verbinding te hebben met het lijf. Ook mensen met lichamelijke klachten zonder duidelijke oorzaak komen in mijn praktijk. Rouw en verdriet zijn ook een onderwerp waar mensen echt klachten van kunnen krijgen en in vast kunnen lopen.’

Naast haar eigen praktijk in Zwolle loopt ze stage bij het Rebalancing Centrum om op die manier meer ervaring op te doen, ook om bijvoorbeeld in groepen te werken. Nynke sluit af: ‘De combinatie van mijn werkzaamheden is nu mooi in balans voor mij, hoofd, hart en handen werken samen.’

10 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Pijn en ik.

Comentarios


bottom of page